Skrzydełka w miodzie, nie tylko na grilla
Składniki:
- 10 skrzydełek
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Skrzydełka oprószyć solą i pieprzem a papryką słodką doprawić bardzo obficie. W miseczce przygotować marynatę: połączyć ketchup, miód oraz posiekany czosnek. Skrzydełka dokładnie wymieszać z marynatą. Wstawić je do lodówki i marynować kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby skrzydełka dobrze przeszły marynatą. Następnie skrzydełka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć je i piec około 1,5 godziny i smacznego. Przywykliśmy, że taka wersja skrzydełek świetnie nadaje się na grilla. Tylko wtedy każde zamarynowane skrzydełko owijane jest w folię aluminiową i grillowane, ale możemy je także z powodzeniem przygotować w domu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz