Żeberka po amerykańsku, czyli szpitalne nowości Pani Krysi
Żeberka p amerykańsku
Leżenie w szpitalu ma swoje plusy... można rozmawiać, rozmawiać i wymieniać się np.: przepisami. Stąd też przepis mojej sąsiadki z łóżka
po prawej stronie Pani Krysi.
SKŁADNIKI:
- 1 kg żeberek mięsnych
- 6 dużych pieczarek
- 3 marchewki
- 1 cebula
- drobina oliwy
- przyprawa "Czubrica zielona" lub mieszanka ziół: czosnek, sól, natka pietruszki, bazylia, tymianek papryka słodka
Podajemy z młodą kapustką śmietanie i z koperkiem:
SKŁADNIKI:
Żeberka dzielimy i przyprawiamy "Czubricą zieloną" lub mieszanką ziół. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby przeszły smakiem.
Następnie wkładamy przyprawione żeberka skropione odrobiną oliwy do rękawa do
pieczenia. Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry, marchewki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę kroimy w
półkrążki i wszystko dorzucamy do rękawa. Rękaw zawiązujemy i mieszamy składniki,
które do niego wrzuciliśmy. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ja rękaw wkładam jeszcze do naczynia żaroodpornego bez przykrywania, aby w razie jakiegoś pęknięcia rękawa czy kapania z niego nie czyścić piekarnika. Nasze żeberka pieczemy 90 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz