Młoda kapustka w śmietanie z koperkiem
To kapustka mamy Agnieszki - mojej przyjaciółki z liceum
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 250 ml wywaru
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- sól , pieprz do smaku
- 1 śmietana 18% 200 ml
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę przecinamy na pół, wycinamy
głąby a potem siekamy drobno w cienkie paski. Na głębokiej patelni rozgrzewamy
masło, wrzucamy cebulę pokrojoną w półkrążki, marchewki starte na tarce o dużych oczkach i smażymy do zeszklenia. Następnie dorzucamy kapustę i chwilkę podsmażamy – blanszujemy tak długo aż zacznie mięknąć . Wtedy wlewamy wywar i doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, przykrywamy pokrywką i dusimy mieszając od czasu do
czasu przez około 10 minut . Po tym czasie dorzucamy posiekany koperek i
dodajemy cały czas mieszając śmietanę wymieszaną z wywarem i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz