Makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 100 g dowolnego makaronu
- 80 g świeżego szpinaku
- 350 g filetu wędzonego łososia
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy extra
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Szpinak opłukać i osuszyć. Płat wędzonego łososia rozdrobnić.
Doprawić solą (przy wędzonym łososiu uważajcie z solą), pieprzem i suszonym oregano. Na dużej patelni roztopić masło z oliwą, dodać starte ząbki czosnku i
chwilę podsmażać mieszając drewnianą łyżką. Dodać szpinak i smażyć aż zwiędnie. Dodać łososia i delikatnie go obsmażyć. Wlać śmietankę i
zagotować. Dodać pokrojone suszone pomidory, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać odcedzony makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze. jeśli chcemy możemy go posypać tartym serem żółtym lub parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz