Zupa koperkowa z pulpecikami, czyli sezon na koperek rozpoczęty
PULPECIKI:
- 500g mielonego mięsa indyka lub wieprzowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko jajko
- Sól, pieprz
SKŁADNIKI ZUPY:
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 litr bulionu
- szczypta kurkumy
- 1/2 pęczka koperku
- 200 g śmietany 18% (homogenizowanej, gęstej)
WYKONANIE:
Do miski włożyć zmielone mięso, cebulę pokrojoną w małą kostkę, przeciśnięty prze praskę czosnek, jajko, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wyrobić dłonią, następnie maczając ręce w wodzie uformować niewielkie kulki.W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać obraną i startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą i mieszając smażyć warzywa przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut. Włożyć podsmażone pulpeciki, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek. Odstawić zupę z ognia i zaprawić śmietaną: najpierw wymieszać ją z kilkoma łyżkami wywaru, później dopiero dodać do garnka z zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz