Tarta z mąki owsianej z jabłkami
Spód:
- 240 mąki owsianej bez glutenu ( możecie też użyć krupczatki, pszennej czy tortowej)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 5 czubatych łyżeczek cukru pudru
- 150 g zimnej margaryny
- szczypta soli
- dżem z jabłek na szarlotkę
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- garść rodzynek
- 2 białka
- 1/3 szklani cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i wrzucamy do zamrażalnika na minimum 20 min. Rodzynki zalewamy gorącą wodą aby zmiękły. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na dwie części : 2/3 i 1/3. Mniejszą dalej schładzamy a większą wygniatamy dno foremki. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni i pieczemy 15 minut. Po podpieczeniu spodu wykładamy na niego, kiedy jest jeszcze gorący dżem jabłkowy,
posypujemy cynamonem i obsypujemy odciśniętymi rodzynkami.
Przygotowujemy bezę: do miski wlewamy białka jajek, wsypujemy szczyptę soli
i cukier. Ubijamy na sztywno pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.
Bezę wykładamy na jabłka. Wyciągamy pozostałe ciasto z zamrażarki i robimy kruszonkę. Ciasto rwiemy palcami na drobne części obsypując mąką. Pieczemy 30 min. w 180 stopniach. Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem. Kroimy kiedy ostygnie, ponieważ gorące jest bardzo kruche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz