×

Tarta z mąki owsianej z jabłkami

Spód:
  • 240 mąki owsianej bez glutenu ( możecie też użyć krupczatki, pszennej czy tortowej)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 5 czubatych łyżeczek cukru pudru
  • 150 g zimnej margaryny
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • dżem z jabłek na szarlotkę
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • garść rodzynek
Beza:
  • 2 białka
  • 1/3 szklani cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • cukier puder
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i wrzucamy do zamrażalnika na minimum 20 min. Rodzynki zalewamy gorącą wodą aby zmiękły. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na dwie części : 2/3 i 1/3.  Mniejszą dalej schładzamy a większą wygniatamy dno foremki. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni i pieczemy 15 minut. Po podpieczeniu spodu wykładamy na niego, kiedy jest jeszcze gorący dżem jabłkowy, 
posypujemy cynamonem i obsypujemy odciśniętymi rodzynkami. 
Przygotowujemy bezę: do miski wlewamy białka jajek, wsypujemy szczyptę soli 
i cukier. Ubijamy na sztywno pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. 
Bezę wykładamy na jabłka. Wyciągamy pozostałe ciasto z zamrażarki i robimy kruszonkę. Ciasto rwiemy palcami na drobne części obsypując mąką. Pieczemy 30 min. w 180 stopniach. Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem. Kroimy kiedy ostygnie, ponieważ gorące jest bardzo kruche.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger