×

Zupa koperkowa z pulpecikami, czyli sezon na koperek rozpoczęty


Zupa koperkowa z pulpecikami



  PULPECIKI:  
  • 500g mielonego mięsa indyka lub wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko jajko
  • Sól, pieprz

  SKŁADNIKI ZUPY:  
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 pęczka koperku
  • 200 g śmietany 18% (homogenizowanej, gęstej)



  WYKONANIE:  

Do miski włożyć zmielone mięso, cebulę pokrojoną w małą kostkę, przeciśnięty prze praskę czosnek, jajko, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wyrobić dłonią, następnie maczając ręce w wodzie uformować niewielkie kulki.W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać obraną i startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą i mieszając smażyć warzywa przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut. Włożyć podsmażone pulpeciki, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek. Odstawić zupę z ognia i zaprawić śmietaną: najpierw wymieszać ją z kilkoma łyżkami wywaru, później dopiero dodać do garnka z zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger