×

Ogórki w ketchupie mojej koleżanki Ani

Składniki:
  • 3 kg ogórków
  • 40 dag cebuli
  • 2 łyżki soli
Zalewa:
  • 1 mały ketchup pikantny
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. octu 10%
Wykonanie:
Ogórki umyć i pokroić w plasterki lub po prostu wzdłuż. Cebulę pokroić w cienkie talarki i wymieszać razem z ogórkami. Całość posolić i odstawić na 2 godziny. Po upływie 2 godzin odlać sok, a ogórki z cebulą przełożyć do słoików. Składniki zalewy mieszając od czasu do czasu, zagotować. Gorącą zalewą (będzie dość gęsta) zalewać ogórki w słoikach. Zakręcić. Pasteryzować ok. 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger