Ogórki w ketchupie mojej koleżanki Ani
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 40 dag cebuli
- 2 łyżki soli
- 1 mały ketchup pikantny
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżka pieprzu ziołowego
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. octu 10%
Ogórki umyć
i pokroić w plasterki lub po prostu wzdłuż. Cebulę pokroić w cienkie talarki i
wymieszać razem z ogórkami. Całość posolić i odstawić na 2 godziny. Po upływie
2 godzin odlać sok, a ogórki z cebulą przełożyć do słoików. Składniki
zalewy mieszając od czasu do czasu, zagotować. Gorącą zalewą (będzie dość
gęsta) zalewać ogórki w słoikach. Zakręcić. Pasteryzować ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz