×

Schab z warzywami - mało składników, ale jaki smak...

Składniki:
  • 1,5 kg schabu
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
  • warzywa: marchewka i papryka w dowolnej ilości, papryki w dowolnych kolorach ( ja miałam tylko zieloną) - możecie też użyć dowolnej mrożonej mieszanki warzywnej
  • masło
  • dowolna ulubiona przyprawa ( u mnie Czubrica czerwona)

Wykonanie:
Schab głęboko nacinamy, ale tak nie do końca, żeby plastry były połączone. Mają one grube. Jednak nic się nie stanie, jeśli schab pokroimy na plastry ( ja tak robię). Następnie doprawiamy go solą, pieprzem i papryką słodką. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy marchewki pokrojone w talarki lub słupki i paprykę pokrojoną w paski ( możecie też użyć dowolnej mrożonej mieszanki warzywnej). Na nich układamy mięso i przyprawiamy całość  dowolną przyprawą ( u mnie Czubrica czerwona). Ponadto na każdym plasterku układamy kawałeczek masła. Całość podlewamy odrobiną wody. Tak przygotowany schab pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 1,5 godziny.
Ponadto, można użyć dodatkowo gotowy sos pieczarkowy w proszku i wymieszać go z powstałym  sosem z pieczenia. Jest pyszny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger