Schab z warzywami - mało składników, ale jaki smak...
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
- warzywa: marchewka i papryka w dowolnej ilości, papryki w dowolnych kolorach ( ja miałam tylko zieloną) - możecie też użyć dowolnej mrożonej mieszanki warzywnej
- masło
- dowolna ulubiona przyprawa ( u mnie Czubrica czerwona)
Wykonanie:
Schab głęboko nacinamy, ale tak nie do końca, żeby plastry były połączone. Mają one grube. Jednak nic się nie stanie, jeśli schab pokroimy na plastry ( ja tak robię). Następnie doprawiamy go solą, pieprzem i papryką słodką. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy marchewki pokrojone w talarki lub słupki i paprykę pokrojoną w paski ( możecie też użyć dowolnej mrożonej mieszanki warzywnej). Na nich układamy mięso i przyprawiamy całość dowolną przyprawą ( u mnie Czubrica czerwona). Ponadto na każdym plasterku układamy kawałeczek masła. Całość podlewamy odrobiną wody. Tak
przygotowany schab pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 1,5 godziny.
Ponadto, można użyć dodatkowo gotowy sos pieczarkowy w proszku i wymieszać go z powstałym sosem z pieczenia. Jest pyszny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz