×

Zawijane ciasto drożdżowe dżemem


Dzisiaj zajrzałam do lodówki, a tu otwarte 3 dżemy, bo jak to w wielu domach każdy lubi inny. A ponieważ zajmowały potrzebne mi miejsce w lodówce,
 postanowiłam je wykorzystać i upiekłam ciasto.

Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej lub więcej do podsypywania
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 100 g masła, roztopionego
  • 80 g cukru pudru
Dodatkowo:
  • dowolny gęsty dżem 
  • 1 roztrzepane jajko
Kruszonka:
  • 50g masła
  • 50g cukru 
  • 100g mąki
  • 1 opak. cukru waniliowego
Wykonanie:
W garnuszku kruszymy drożdże, dodajemy oba cukry oraz letnie mleko, wierzch obsypujemy lekko mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.   Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, cukier puder, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na jego środku smarujemy gęstym dżemem. Zwijamy jak roladę, a końce lepimy do siebie, tak aby dżem nie wypłynął bokiem. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta. Kruszonkę wysypujemy na ciasto. Piec przez 25 minut w temp. 190 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger