×

Ogóreczki " Krokodylki"

Pikantne ogóreczki, które nadają się na imprezę i na rodzinny obiad


Składniki - porcja na słoiczki (dżemówki)
  • 3 kg ogórków małych lub zbliżonych do wysokości słoika przekrojonych wzdłuż
  • 4 ząbki czosnku
  • 11 łyżek oleju
  • 1,5 szkl. octu
  • 4 łyżki soli
  • 4 łyżeczki chilli w proszku
  • 5 dag ckru
  • pieprz
Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż, zasolić i odstawić na godziny, aby puściły wodę. godziny, aby puściły wodę. Po tym czasie przygotować dwie zalewy. W rondlu przygotować zalewę pierwszą, czyli podgrzać olej i pokrojony czosnek. W drugim garnku zagotować ocet z cukrem, wymieszać drewnianą łyżką i koniecznie przykryć, aby ocet nie parował. Następnie po zagotowaniu obu zalew wymieszać je ze sobą i dodać chilli. Z ogórków należy odlać wodę, lecz jej nie wylewać. Odsączone ogórki zalać przygotowaną zalewą i pozostawić na dwie godziny. Do umytych słoików ciasno nałożyć ogórki i zalać zalewą do pełna. Gdy nie starczy zalewy do napełnienia słoików dolać wodę z solą pozostałą po odsączeniu ogórków. Następnie dokładnie zakręcić słoiki i pasteryzować  min. Dno dużego garnka wyłożyć ścierką, nalać wodę i wstawić słoiki. Pamiętaj, aby słoiki nie dotykały się ze sobą gdyż mogą pęknąć.

       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger