Puchate bułki ze śliwkami
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szkl. ciepłego mleka
- 0,5 kostki świeżych drożdży
- 2 jajka
- pół kostki rozpuszczonego masła
- 3/4 szklanki cukru
- pół łyżeczki soli
- pół kg śliwek
- tabliczka dowolnej czekolady
- cynamon
- 3/4 szklanki cukru pudru
- ok. połowy cytryny
- 1 jajko
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy do niego łyżeczkę cukru i
oprószamy 1 łyżką mąki. Pozostawiamy w małym garnku do czasu aż drożdże „ruszą” ok. 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy jajka, drożdże, cukier i wyrabiamy ciasto, ręką dolewając pod koniec rozpuszczone masło (można również zamiast masła wlać pół szklanki oleju).Jeszcze trochę wyrabiamy do połączenia
się składników. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przysypane odrobiną
mąki i przykrywamy ściereczką.ą. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części i
formujemy z nich kulki. W międzyczasie pozbawiamy śliwki pestek , przekrajamy
je na pół i obsypujemy dość mocno cynamonem. Każda kulkę spłaszczamy w
ręku i nakładamy kilka śliwek. Wkładamy też kostkę czekolady przeciętą na pół w
dwóch różnych częściach nadzienia. W upieczonych bułeczkach smaki nadzienia
cudownie się mieszają. Zlepiamy dokładnie bułki i układamy na blaszce wyłożonej
papierem zlepieniem do dołu. Smarujemy każdą bułeczkę rozmąconym jajkiem, Po
upieczeniu bułeczki będą miały ładny brązowiejący
kolor. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok. 20 minut do
zrumienienia. Wyjmujemy i smarujemy przygotowanym lukrem. Lukier: mieszamy
cukier puder z sokiem z cytryny aż będzie miał konsystencję śmietany. Są pyszne,
mięciutkie i rozpływające się w smaku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz