×

Ciasto z dynią i bakaliami, czyli sezon na dynie otwarty


Ciasto z dynią i bakaliami

Na długą keksówkę ok.12×40 cm, prostokątną blaszkę ok. 23×30 cm)  
lub okrągła o śr. 25cm


  SKŁADNIKI:   
  • 2 szklanki dyni startej na tarce o małych oczkach (ok. 250-300 g), możecie użyć każdej dyni ( u mnie hokkaido)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki roztopionego, ostudzonego masła lub oleju (125 ml)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 3 łyżki rodzynek
  • cukier puder do posypania ciasta





  WYKONANIE:   

W misce ubić mikserem na wysokich obrotach jajka z cukrem na pienistą masę. Pod koniec ubijania, cienką strużką wlewać roztopione masło lub olej, dodać startą dynię. Jeśli dynia ma dużo soku najpierw trzeba ją dobrze ją odcisnąć. Jeśli tego nie zrobicie ciasto wyjdzie z zakalcem. Następnie zmniejszyć obroty miksera i delikatnie mieszając dodać mąkę,  proszek do pieczenia, cynamon, bakalie. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec ok. 45-55 minut  w temp. 170-180 stopni do  czasu, kiedy patyczek będzie suchy. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z formy i posypać cukrem-pudrem.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger