Sernik z mlekiem skondensowanym.... pyyyycha
Jak to dobrze mieć wokół sąsiadki, które drogą pantoflową dzielą się przepisami i tak też było i tym razem. Przepis na ten sernik przywędrował do mnie od Kasi a Ona z kolei dostała go Justyny i dzięki temu teraz ja dzielę się nim z Wami 😊
Poniżej zobaczycie, że napisałam iż sernik można podać posypany cukrem pudrem, czy też polany polewą czekoladową. Jednak, wierzcie mi, bez tych dodatków smakuje równie pysznie 😙
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
-
5 jajek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego
- szczypta soli
Dodatkowo możecie na spód wyłożyć herbatniki
Dodatkowo możecie sernik polać polewą lub posypać cukrem pudrem
Wykonanie:
Białka
oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną
pianę. Do dużej miski przełożyć mielony twaróg, dodałam żółtka, mleko
skondensowane, budynie śmietankowe (proszek) i zmiksować do połączenia
składników. Następnie przy użyciu łyżki wmieszać do masy serowej pianę ubitą
z białek. Tortownicę o średnicy 24 cm (można również użyć tortownicy o średnicy
26-28 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak
przygotowanej tortownicy przełożyć masę serową. Tortownicę wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 30 minut,
następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni (grzanie góra i dół) i piec sernik jeszcze 40 minut. Upieczony sernik wystudziłam przy lekko uchylonym
piekarniku. Gdy sernik całkowicie wystygnie można go polać polewą.
Błyszcząca polewa czekoladowa:
- 100g margaryny
- 3 łyżki wrzącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz