Ciasto z musem śliwkowym i kratką
Ciasto z musem śliwkowym i kratką
To pyszne kruche ciasto z bezą i lekko wylewającym się musem śliwkowym. Zniknęło w mgnieniu oka. Z trudem złapałam ostatni kawałek aby zrobić zdjęcie 😊😊😊
CIASTO KRUCHE:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 ½ kostki margaryny lub masła
- cukier waniliowy
- 4 zółtka
- ¾ szklanki cukru
WYKONANIE:
Wysypujemy mąkę na stolnicę, na to margarynę i siekamy ją nożem aby połączyła się z mąką. Dorzucamy 4 żółtka i cukier. Białka wlewamy do miski, bo będą nam potrzebne później. Wszystko razem ugniatamy do całkowitego połączenia się składników.
Połowę ciasta schładzamy w lodówce, a drugie pół zmrażamy w zamrażalniku ok. 30 minut. Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy.
CIASTO NA MASĘ ŚLIWKOWĄ:
- 1,5 kg śliwek węgierek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub 2 kisiele o dowolnym smaku, ważne by był on czerwony
- cukier
- rodzynki
Śliwki myjemy i rozrywamy na pół. Wrzucamy je do garnka, wsypujemy cukier Gotujemy razem do lekkiego rozpadu śliwek. Do dajemy rodzynki. Jeśli trzeba dosładzamy i wsypujemy kisiele. Mieszamy. Gorący mus odstawiamy do przestudzenia. Następnie wykładamy go na podpieczony spód.
BEZA:
- 4 białka
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- 2 kisiele czerwone
Ubijamy białka ze szczyptą soli, cukrem na masę, którą zagęszczamy 2 kisielami. Bezę rozsmarowujemy na musie śliwkowym.
Z zamrażalnika wyciągamy zamrożoną drugą część ciasta. Rozwałkujemy je i kroimy w paski, które układamy na bezie tworząc kratkę.
Tak przygotowane ciasto posypujemy cynamonem.
PAMIĘTAJCIE! Śliwki podobnie jak jabłka lubią cynamon he he. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 min.
DODATKOWO:
- cynamon
- cukier puder
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz