×

Ciasto z musem śliwkowym i kratką


Ciasto z musem śliwkowym i kratką


To pyszne kruche ciasto z bezą i lekko wylewającym się musem śliwkowym. Zniknęło w mgnieniu oka.  Z trudem złapałam ostatni kawałek aby zrobić zdjęcie 😊😊😊



  CIASTO KRUCHE:  

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ kostki margaryny lub masła
  • cukier waniliowy
  • 4 zółtka
  • ¾ szklanki cukru

  WYKONANIE:  
    Wysypujemy mąkę na stolnicę, na to margarynę i siekamy ją nożem aby połączyła się z mąką. Dorzucamy 4 żółtka i cukier. Białka wlewamy do miski, bo będą nam potrzebne później. Wszystko razem ugniatamy do całkowitego połączenia się składników.



Połowę ciasta schładzamy w lodówce, a drugie pół zmrażamy w zamrażalniku ok. 30 minut. Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy. 




 Połowę ciasta schładzamy w lodówce, a drugie pół zmrażamy w zamrażalniku ok. 30 minut. Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy. 




Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyścielamy ją ciastem. 
 które następnie nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 min.





  CIASTO NA MASĘ ŚLIWKOWĄ:  

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 3  łyżki mąki ziemniaczanej lub 2 kisiele o dowolnym smaku, ważne by był on czerwony
  • cukier
  • rodzynki

    Śliwki myjemy i rozrywamy na pół. Wrzucamy je do garnka, wsypujemy cukier Gotujemy razem do lekkiego rozpadu śliwek. Do dajemy rodzynki. Jeśli trzeba dosładzamy i wsypujemy kisiele. Mieszamy. Gorący mus odstawiamy do przestudzenia. Następnie wykładamy go na podpieczony spód.


  BEZA 

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • 2 kisiele czerwone

Ubijamy białka ze szczyptą soli, cukrem na masę, którą zagęszczamy 2 kisielami. Bezę rozsmarowujemy na musie śliwkowym.




Z zamrażalnika wyciągamy zamrożoną drugą część ciasta. Rozwałkujemy je i kroimy w paski, które układamy na bezie tworząc kratkę. 




Tak przygotowane ciasto posypujemy cynamonem. 
PAMIĘTAJCIE! Śliwki podobnie jak jabłka lubią cynamon he he. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 min. 


  DODATKOWO 

  • cynamon
  • cukier puder

Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem i gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger