Makaron ze świeżymi grzybami leśnymi
Składniki:
Wykonanie:
- dowolny makaron ( u mnie spiralki)
- dowolne świeże grzyby leśne ( u mnie maślaki i rydze)
- cebula lub cebule zależy od ilości grzybów
- olej
- masło
- czosnek
- ser żółty
- śmietana 18% ( lub w lżejszej formie jogurt)
- natka pietruszki
- pieprz, sól
- vegeta ( u mnie: naturalna vegeta bez soli )
Grzyby oczyszczamy i myjemy. Następnie kroimy w plasterki i
smażymy na rumiano na oleju. ok. 20 min. Dodajemy cebulę pokrojoną w półćwiartki i smażymy razem do czasu aż cebula będzie szklista. W trakcie jej smażenia dodajemy czosnek pokrojony drobno w kosteczkę (ilość zależna jest od tego jak kto lubi... my lubimy, kiedy czosnek jest wyraźnie wyczuwalny). Dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy ok.
5 minut mieszając. Gdy płyn lekko odparuje, wlewamy śmietanę lub jogurt wymieszane z częścią sosu. W razie potrzeby jeszcze solimy i pieprzymy. Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. W międzyczasie gotujemy al dente makaron w lekko posolonej wodzie. Odcedzamy na sicie, następnie wrzucamy go z powrotem do pustego garnka i posypujemy kilkoma wiórkami masła. Mieszamy. Na talerz wykładamy dowolną ilość makaronu i zalewamy go gęstym grzybowym sosem. Całość posypujemy startym serem. Smakujemy...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz