×

Drożdżówka z budyniem i gruszkami... bez wyrabiania... akurat na sąsiedzką kawkę

Składniki na małą prostokątną blachę:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 3 gruszki
  • 10 dag masła
  • 1/4 kostki drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 budyń waniliowy
Kruszonka:
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru 
  • 5 łyżek mocno rozgrzanego, roztopionego masła

Wykonanie:
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj masło i cukier, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia masła i cukru. Odstaw do przestudzenia. Do miski przesiej mąkę z solą. Dodaj mleko z masłem i cukrem, wyrośnięte drożdże i żółtka. Wymieszaj razem.. Masa powinna być dość gęsta. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Ciasto, oprószając mąką przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię wyrównaj szpatułką lub łyżką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 25-30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj kruszonkę. Masło rozpuść w rondelku. Mąkę wymieszaj z cukrem. Wlej gorące masło i dokładnie wymieszaj. Gruszki umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w podłużne plastry ok. 0,3-0,5 mm. Przygotuj budyń według przepisu. Na wyrośniętym cieście wyłóż jeszcze gorący budyń, na nim porozkładaj plastry gruszek. Całość posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 60 minut, aż kruszonka będzie złocista, a ciasto będzie odstawać od brzegów. Ostudź i pokrój na porcje. Podawaj na deser ze szklanką mleka lub kawką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger