×

Gulasz z szynki mojej szpitalnej koleżanki Jadzi

Nieraz Wam to podkreślałam, ale i tym razem powiem, że przebywanie w szpitalu ma to do siebie, że ma się baaaardzoooo dużo czasu na rozmowy. Dzielimy się problemami, ploteczkami, rozmowami o chorobach ... oczywiście i przepisami. Z Jadzią spędziłam na neurologii trochę czasu łózko w łóżko. Gadałyśmy do późna w nocy, ważne aby czas tylko szybko leciał. Wyniosłyśmy jednak z tych rozmów wiele cennych doświadczeń i... przepisów. 
Oto jeden z nich:

Składniki:
  • 500 g mięsa na gulasz (u mnie szynka)
  • mała czerwona papryka
  • mała żółta papryka
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 1 i ½ szklanki bulionu
  • 2 łyżki mąki (niekoniecznie- ja nie używam)
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
Na marynatę:
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:
Mięso opłukać pod zimną wodą i pokroić w kostkę o rozm. mniej więcej 2 x 2 cm. Przygotować marynatę:  dodać tymianek, oregano, zioła prowansalskie, zmiażdżony czosnek, olej i sok z cytryny.  Dodać do niej mięso i wymieszać z marynatą dokładnie tak, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w marynacie. Miskę z mięsem przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień, obrać cebule, pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzany olej. Chwilkę podsmażyć. Mięso wyjąć z lodówki i obtoczyć w mące (ja nie obtaczam).  Mięso wrzucić na patelnię  i podsmażyć. Zawartość patelni przełożyć do garnka i zalać 1 i ½ szklanki bulionu. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać ją do mięsa. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie talarki lub półtalarki. Dodać do mięsa. Wszystko razem dusić na małym ogniu przez ok. 1 godzinę od czasu do czasu mieszając. Następnie umyć oraz oczyścić papryki i pokroić je w większą kostkę. Wrzucić do gulaszu. Wszystko gotować jeszcze ok. 40 min, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania doprawić gulasz solą i pieprzem do smaku. Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger