Drożdżówka z budyniem i gruszkami... bez wyrabiania... akurat na sąsiedzką kawkę
Składniki na małą prostokątną blachę:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 gruszki
- 10 dag masła
- 1/4 kostki drożdży świeżych
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 budyń waniliowy
Kruszonka:
- 7 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mocno rozgrzanego, roztopionego masła
Wykonanie:
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki mleka,
odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Pozostałe mleko wlej do rondelka,
dodaj masło i cukier, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia masła
i cukru. Odstaw do przestudzenia. Do miski przesiej mąkę z solą. Dodaj mleko z
masłem i cukrem, wyrośnięte drożdże i żółtka. Wymieszaj razem.. Masa powinna być dość
gęsta. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Ciasto, oprószając mąką przełóż do formy
wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię wyrównaj szpatułką lub łyżką.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 25-30
minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj
kruszonkę. Masło rozpuść w rondelku. Mąkę wymieszaj z cukrem. Wlej gorące masło
i dokładnie wymieszaj. Gruszki umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w podłużne plastry ok. 0,3-0,5 mm. Przygotuj budyń według przepisu. Na wyrośniętym cieście wyłóż jeszcze gorący budyń, na nim porozkładaj plastry gruszek. Całość posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 60 minut,
aż kruszonka będzie złocista, a ciasto będzie odstawać od brzegów. Ostudź i
pokrój na porcje. Podawaj na deser ze szklanką mleka lub kawką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz