Połączenie cierpkiego smaku pigwy i kwaśnej cytryny.
Nalewka to idealny dodatek do mięs lub innych wytrawnych potraw.
Nalewka z pigwy i cytryny
SKŁADNIKI:
- 1 kg pigwy
- 1 litr wódki
- 50 dag cukru
- 1 cytryna
WYKONANIE:
Pigwy myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją w małe paseczki. Zagotowujemy szklankę wody i wsypujemy do niej cukier. Mieszamy i dodajemy sok z cytryny oraz skórkę startą na drobnych oczkach. Do gotującego się syropu wkładamy kawałki pigwy i gotujemy na małym ogniu 5 min. Po całkowitym ostudzeniu wlewamy wódkę i przelewamy do szklanego naczynia. Odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie zlewamy do butelek odcedzoną na sicie nalewkę i szczelnie zamykamy. Delektujemy się lub leczymy he he...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz