×

Pizzerinki z grzybami leśnymi... tym razem z naszego sadu

Ciasto:
  • pół kostki drożdży
  • 6 szklanek mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżka mąki
Nadzienie:


Wykonanie:

Zrób rozczyn: podgrzej mleko z wodą, zdejmij z gazu i rozkrusz w nich drożdże, wsyp łyżeczkę cukru i zasyp łyżką mąki.  Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsyp mąkę, wlej rozczyn i olej. Zagnieć ciasto. Jeśli trzeba dobierz mąki. Wyrób gładkie ciasto, przykryj je w misce ściereczką i znów odstaw w ciepłe miejsce. Poczekaj aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie ciasto wyjmij na stolnicę i wyrabiaj tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Podziel je na 12 części. Z każdej porcji ciasta formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na cienki placek z podniesionymi brzegami. Na placku rozsmarowujemy ketchup, posypujemy suszonymi lub świeżymi ziołami oraz papryką pokrojoną na małe paski. Świeże grzyby kroimy w plastry i obgotowujemy 10 minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę pokrojoną w półplasterki na szklisto, dodajemy grzybki. Smażymy razem 20 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Całość odcedzamy z tłuszczu. Wykładamy je na wcześniej przygotowane placki. Posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do m. 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger