Pizza Bianca, czyli pizza ze śmietanowym sosem - pyszna
Pizza Bianca
czyli pizza ze śmietanowym sosem
SKŁADNIKI:
- ½ kg mąki
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml cieplej ale nie gorącej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
- ½ kostki świeżych drożdży
- olej
SOS:
- kilka łyżek śmietany 18 %
- dowolny ser żółty
- 3-4 plasterki mozzarelli (niekoniecznie)
- wędzony łosoś w plastrach lub rozdrobnionych kawałeczkach
- kilka łyżek kukurydzy
- zielone oliwki
- koperek świeży lub suszony
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
Na początku przygotowujemy zaczyn: Z ciepłej wody, cukru, drożdży robimy
zaczyn, który posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę i sól oraz wlewamy zaczyn. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy odrobinę ciepłej wody
lub podsypujemy mąką. Wlewamy olej i wyrabiamy
aż ciasto będzie odchodziło od ręki i zrobi się elastyczne. Z gotowego ciasta
formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy
aż podwoi swoją objętość. Następnie kulę dzielimy na 2 części, każdą z
nich rozwałkowujemy na okrągły placek i przenosimy na blachę (taką dużą od piekarnika. Smarujemy pizzę śmietaną na całej
jej powierzchni i posypujemy tartym serem, układamy plasterki mozzarelli,
wędzonego łososia, oliwki i równomiernie posypujemy kukurydzą oraz suszonym
koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 20-30 minut w
temp.170-180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz