Pizza spinaci z łososiem wędzonym
Składniki ciasta:
- ½ kg mąki
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml cieplej ale nie gorącej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
- ½ kostki świeżych drożdży
- olej
Nadzienie:
- kilka łyżek śmietany 18 %
- ketchup (najlepiej z własnego przepisu)
- wędzony łosoś w plastrach lub rozdrobnionych kawałeczkach
- szpinak mrożony
- zielone oliwki
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Na początku przygotowujemy zaczyn: Z ciepłej wody, cukru, drożdży robimy zaczyn, który posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę i sól oraz wlewamy zaczyn. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy odrobinę ciepłej wody lub podsypujemy mąką. Wlewamy olej i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki i zrobi się elastyczne. Z gotowego ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż podwoi swoją objętość. Następnie kulę dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek i przenosimy na blachę (taką dużą od piekarnika) . Smarujemy pizzę śmietaną wymieszaną z ketchupem, posypujemy tartym serem. Układamy kawałeczki lub plastry łososia, rozrzucamy kawałeczki rozmrożonego szpinaku, posypujemy zielonymi oliwkami, doprawiamy pieprzem. Znów posypujemy serem żółtym. Pieczemy ok.20-30 minut w temp. 170-180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz