Placki ziemniaczane według Magdy Gessler
Placki ziemniaczane według Magdy Gesler
Za oknem zrobiło się jesiennie, więc może pora na placki ziemniaczane?
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
WYKONANIE:
Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym albo z dowolnym sosem.
Wskazówka:
1. Placki możemy smażyć na oleju lub na smalcu
2. Śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możemy użyć także gęstego jogurtu
3. Kształt i grubość placków zależna jest od sposobu nałożenia masy oraz naszych upodobań
Nasze placki możemy podać np. z tym sosem:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz