×

Placki ziemniaczane według Magdy Gessler




Placki ziemniaczane według Magdy Gesler

Za oknem zrobiło się jesiennie, więc może pora na placki ziemniaczane?


  SKŁADNIKI:  
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 jajka
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia



  WYKONANIE:  

Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek  Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym albo z dowolnym sosem. 

Wskazówka: 
1. Placki możemy smażyć na oleju lub na smalcu
2. Śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możemy użyć także gęstego jogurtu
3. Kształt i grubość placków zależna jest od sposobu nałożenia masy oraz naszych upodobań

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger