Schab zapiekany w mleku z ziemniakami
Jestem zwolennikiem dań, które niemal same się robią, czyli kiedy wszystko skroję, doprawię, wstawiam do piekarnika i już się piecze, a ja w tym czasie mogę zająć się czymś innym.
Składniki:
- 1,2 kg schabu
- 1 szklanka mleka
- olej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 3/4 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 10 ząbków czosnku
- 2 łyżki oleju
- świeży lub suszony rozmaryn
Wykonanie:
Mięso kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Rozbijamy je lekko tłuczkiem z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem. Duże naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy w nim plastry schabu, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temp. 180 stopni C.
Mięso kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Rozbijamy je lekko tłuczkiem z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem. Duże naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy w nim plastry schabu, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temp. 180 stopni C.
Następnie wyjmujemy naczynie z piekarnika i przewracamy plastry schabu na drugą stronę. Teraz pieczemy 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie i wlewamy mleko. Na schabie rozkładamy ziemniaki pokrojone w bardzo grubą kostkę i marchewki pokrojone w talarki lub półtalarki. Czosnek obieramy, kroimy w plastry i rozsypujemy po wszystkim. Całość jeszcze solimy i skrapiamy oliwą oraz posypujemy rozmarynem (u mnie świeżym).
Wstaw do piekarnika i zapiekaj aż ziemniaki będą miękkie i ładnie zarumienione ok. 45 minut, dalej w temp. 180 stopni C. Ja troszkę zapomniałam i wszystko piekło się ok. 1 godziny. Jak wyglądało widać na zdjęciach... czyli ładnie i bardzooo smacznie. Polecam 😆
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz