Ciasto dyniowe z serem i jabłkami... aż dziw, że takie pyszne
Dookoła domu stoją dynie, większe, mniejsze i olbrzymie, a ja wykorzystuję je po kolei. Niebawem zima, więc trzeba "sprzątać" przydomową dekorację 😉😉😉. Dziś w ruch poszła trzecia ... hokkaido do wyjątkowego ciasta. Aż dziw, że ciasto z jej wykorzystaniem może być tak pyszne. Polecam 😋
Składniki na okrągłą tortownicę 24-26 cm:
Masa serowa:
Polewa czekoladowa:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki siekanych orzechów
- 2 starte jabłka starte na tarce o grubych oczkach lub 1/3 słoiczka dowolnego dżemu
- 40 dag sera trzykrotnie mielonego
- 1 łyżeczka masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 2 jajka
- pół kostki masła lub margaryny
- 2 duże łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)
Wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem do białości. Zmniejszyć
obroty miksera i dodać po łyżce puree z dyni. Następnie wlać olej i dodać mąkę przesianą z
proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Miksować tylko do połączenia się składników. Posiekane orzechy
i jabłka obsypać niewielką ilością mąki, dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
Masa
serowa: Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka, ser oraz budyń. Białka ubić na sztywno, dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką. 2/3 ciasta przełożyć do
formy wysmarowanej tłuszczem, na to wyłożyć ser i resztę ciasta. Piec 50-60
minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni, do suchego patyczka. Polać polewą i np. posypać wiórkami.
Polewa czekoladowa:
Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do
roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać
trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę
mleka). Polewa pięknie zastyga i jest zwarta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz