×

Ciasto dyniowe z serem i jabłkami... aż dziw, że takie pyszne


Dookoła domu stoją dynie, większe, mniejsze i olbrzymie, a ja wykorzystuję je po kolei. Niebawem zima, więc trzeba "sprzątać" przydomową dekorację 😉😉😉. Dziś w ruch poszła trzecia ... hokkaido do wyjątkowego ciasta. Aż dziw, że ciasto z jej wykorzystaniem może być tak pyszne. Polecam 😋

Składniki na okrągłą tortownicę 24-26 cm:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki siekanych orzechów
  • 2 starte jabłka starte na tarce o grubych oczkach lub 1/3 słoiczka dowolnego dżemu


Masa serowa:

  • 40 dag sera trzykrotnie mielonego
  • 1 łyżeczka masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 jajka


Polewa czekoladowa:

  • pół kostki masła lub margaryny
  • 2 duże łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)
Wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem do białości. Zmniejszyć obroty miksera i dodać po łyżce puree z dyni. Następnie wlać olej i dodać mąkę przesianą z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Miksować tylko do połączenia się składników. Posiekane orzechy i jabłka obsypać niewielką ilością mąki, dodać do ciasta i wymieszać łyżką. 
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka, ser oraz budyń. Białka ubić na sztywno, dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką. 2/3 ciasta przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, na to wyłożyć ser i resztę ciasta. Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni, do suchego patyczka. Polać polewą i np. posypać wiórkami.


Polewa czekoladowa: 
Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka). Polewa pięknie zastyga i jest zwarta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger