×

Czerwony gulasz z indykiem

Składniki:
  • 500 g piersi z indyka (bez skóry) lub 2 opakowania gulaszu z indyka (Biedronka)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 duże marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • 3 szklanki wody
  • majeranek 
  • czerwona słodka papryka
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe

Wykonanie:

Paprykę pokroić w kostkę lub paski, czosnek przecisnąć przez praskę, cebule i marchewki obrać. Cebule pokroić w kostkę a marchewki w talarki. W wysokim garnku podgrzej wodę (3 szklanki), w tym samym czasie na dużej patelni rozgrzej olej. Mięso pokroić w małą kostkę. Obsmażać mięso z każdej strony, tylko do momentu, aż się zetnie. Wyłączyć gaz. Posypać mięso papryką w proszku i majerankiem, wymieszać, a następnie przełożyć do garnka z gorącą wodą. Dodać ziele i listki laurowe, doprowadzić powoli do wrzenia i zmniejszyć ogień. Na tej samej patelni, ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić paprykę, cebulę, czosnek i podsmażać aż cebula się zeszkli. Dodać do garnka z mięsem. Wsypać również marchewkę i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos można zagęścić: wsypując do kubka 2 kopiaste łyżki mąki i zalewając 1/3 szklanki zimnej wody. Wymieszać, by nie powstały grudki. Dolać do kubka odrobinę gorącego wywaru z gulaszu, ponownie wymieszać i przelać mieszankę do garnka energicznie mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotowe. W lżejszej wersji nie zagęszczajcie sosu mąką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger