Czerwony gulasz z indykiem
Składniki:
- 500 g piersi z indyka (bez skóry) lub 2 opakowania gulaszu z indyka (Biedronka)
- 1 duża czerwona papryka
- 2 duże marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 2 duże cebule
- olej do smażenia
- 3 szklanki wody
- majeranek
- czerwona słodka papryka
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
Wykonanie:
Paprykę pokroić w kostkę lub paski, czosnek przecisnąć przez praskę, cebule i marchewki obrać. Cebule pokroić w kostkę a marchewki w talarki. W wysokim garnku podgrzej wodę (3 szklanki), w tym samym czasie na dużej patelni rozgrzej olej. Mięso pokroić w małą kostkę. Obsmażać mięso z każdej strony, tylko do momentu, aż się zetnie. Wyłączyć gaz. Posypać mięso papryką w proszku i majerankiem, wymieszać, a następnie przełożyć do garnka z gorącą wodą. Dodać ziele i listki laurowe, doprowadzić powoli do wrzenia i zmniejszyć ogień. Na tej samej patelni, ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić paprykę, cebulę, czosnek i podsmażać aż cebula się zeszkli. Dodać do garnka z mięsem. Wsypać również marchewkę i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos można zagęścić: wsypując do kubka 2 kopiaste łyżki mąki i zalewając 1/3 szklanki zimnej wody. Wymieszać, by nie powstały grudki. Dolać do kubka odrobinę gorącego wywaru z gulaszu, ponownie wymieszać i przelać mieszankę do garnka energicznie mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotowe. W lżejszej wersji nie zagęszczajcie sosu mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz