Sernik ... PYSZNY
Serniki to chyba nigdy nam się nie znudzą. Przepisów na nie jest tak wiele, a co jeden to pyszniejszy. Tak też i z tym przepisem było, mimo że przepis... "przypadkowo" zmieniłam... to i tak się udał i był... PYSZNY!
Ciekawi Was, dlaczego przypadkowo, otóż będąc w kuchni razem z synem, cały czas odwracałam się do Niego i prowadziliśmy żywą dyskusję. Nawet nie zauważyłam, że po oddzieleniu białek od żółtek, to do białek wsypałam cukier i ubiłam na pianę... a właściwie na bezę przecież... zamiast do żółtek. Kiedy zauważyłam swój błąd roześmiałam się. Syn nie mógł zrozumieć co mnie tak rozbawiło, a ja wciąż śmiałam się do rozpuku. Przecież i najlepszemu kucharzowi może się czasem zdarzyć pomyłka... i co teraz?
Szkoda mi było tylu składników, więc do żółtek dodałam pozostałe składniki, a na końcu dodałam moją BEZĘ. Wszystko delikatnie zmieszałam i wlałam na spód z herbatników. W trakcie pieczenia, z brytwanki wylewał się płyn z białek a środek ciasta dłuuugo był płynny. Piekłam go tak długo, że musiałam przykryć wierzch folią aluminiową, W końcu po prawie 2 godzinach wyłączyłam piekarnik. Trzymałam go jeszcze niemal 1 godzinę do ostudzenia. I jaki był efekt? ... PYSZNY...zaskakująco PYSZNY he he, więc jak smakowity będzie, kiedy wykonacie go z prawidłowego przepisu... pisać już chyba nie muszę😘
Składniki na blachę okrągłą 26 cm:
- 1 kg sera w wiaderku
- 5 jajek
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- szczypta soli
- 1 paczka biszkoptów
Wyjąć masło ze 2 godziny wcześniej, aby zmiękło. Żółtka oddzielić od białek, a następnie same żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym przy pomocy miksera. Następnie dodać miękkie masło oraz budyń w proszku cały czas ucierając. Do tak przygotowanej masy dodać porcjami ser, dokładnie zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli i dodać je do sera. Następnie, masę wymieszać przy użyciu łyżki. Na blasze ułożyć biszkopty, wyłożyć na nie masę serową i wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni C. Piec 1 godz. Ciasto po upieczeniu koniecznie odstawić do wystudzenia.
Zamiast biszkoptów spód możemy wyłożyć masą z herbatników i masła.
Składniki na spód pod sernik:
- 2 1/2 paczki herbatników
- pół kostki masła lub margaryny
Wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy
wałkiem. Dodajemy do nich roztopione masło lub
margarynę. Całość mieszamy dokładnie. Tortownicę o śr. 24-26 cm możemy
delikatnie wysmarować masłem lub pominąć. Wsypujemy na dno formy masę z herbatników.
Większość herbatników rozprowadzamy na boki, tworząc niedużą warstwę na dnie. Za
pomocą szklanki dociskamy masę do brzegów formy tworząc dość wysokie boki z
herbatników. Wkładamy do lodówki na 15 min, aby herbatniki z masłem bardziej
stężały. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz