Francuskie przegryski
"Przegryski" to banalnie proste, ale jakże pyszne mini zapiekanki z ciasta francuskiego. Wierzcie mi nie ma osoby, która by ich nie lubiła, a więc do dzieła!
Składniki:
- 2 gotowe ciasta francuskie np. z „Biedronki”
- boczek w plastrach lub dowolna wędlina
- ser żółty
- ketchup – u mnie domowej roboty z tego przepisu:
Gotowy plaster ciasta francuskiego rozwijamy na stole. Kroimy go na 8 prawie kwadratów. Czemu "prawie"? Otóż, z tego kawałka ciasta nie da się wykroić 8 kwadratów tak, aby wykorzystać całe ciasto francuskie. Jednak, nie jest to problem, a więc na każdym pokrojonym "kwadracie" ciasta kładziemy kopiastą łyżeczkę ketchupu, na nim układamy pokrojony na kwadraty boczek lub wędlinę, a nich jako ostatni ser żółty, też w kwadracie.
następnie składamy 2 przeciwległe rogi ciasta i sklejamy ze sobą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni 10 min. lub do zezłocenia ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz