×

Zupa z dyni


Sezon na dynie zakończony?... Wcale nieeeeee!
Dopóki dynia w ogrodzie to i na stole!
Możecie ja dodatkowo podać z naszą przegryzką z poniższego przepisu:
https://sielskagosia.blogspot.com/2019/11/francuskie-przegryski.html


Zupa z dyni


   SKŁADNIKI:   
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 kg dyni (średniej wielkości)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz dla smaku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej
  • szczypta imbiru w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

   DODATKOWO:   
  • gęsta kwaśna śmietana 18%
  • nasiona dyni
  • świeży koperek


   WYKONANIE:   

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Cebulę kroimy w półtalarki a czosnek posiekać drobniutko. Wrzucamy do garnka. Smażyć do zeszklenia, pamiętając aby czosnek dodać po lekkim przeszkleniu cebuli, ponieważ dłuższe jego smażenie spowoduje, że będzie gorzki. Dynię obrać i pokroić w kostkę o grubości 1-2 cm. Nasiona i miąższ wyrzucić. Dynie wrzucić ją do garnka, wlać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kurkumę, imbir i cukier.  Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na półgęsty płyn. Doprawiamy śmietaną. Na końcu, na rozgrzanej mocno patelni bez tłuszczu wrzucić obrane nasiona dyni. Prażyć przez chwilę, cały czas mieszając. Zupę przekładamy do talerzy, posypujemy nasionami dyni i świeżym koperkiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger