Pizza pomodori, czyli z suszonymi pomidorami
Pizza pomodori, czyli z suszonymi pomidorami
SKŁADNIKI CIASTA:
- ½ kg mąki
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml cieplej ale nie gorącej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
- ½ kostki świeżych drożdży
- olej
NADZIENIE:
- sos pomidorowy z przepisu poniżej lub ketchup - najlepiej z własnej spiżarni, np. z tego przepisu:
- dowolna szynka np. konserwowa lub parmeńska
- suszone pomidory
- zielone lub czarne oliwki
- garść kukurydzy (niekoniecznie)
- ser żółty
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Na początku jak zawsze przygotowujemy zaczyn: Z ciepłej wody, cukru, drożdży robimy zaczyn, który posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę i sól oraz wlewamy zaczyn. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy odrobinę ciepłej wody lub podsypujemy mąką. Wlewamy olej i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki i zrobi się elastyczne. Z gotowego ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż podwoi swoją objętość. Następnie kulę dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek i przenosimy na blachę (taką dużą od piekarnika) . Smarujemy pizzę sosem pomidorowy lub ketchupem, posypujemy tartym żółtym serem. wysypujemy kukurydzę na której układamy plastry szynki i suszone pomidory pokrojone w podłużne paski. ponownie posypujemy tartym serem i dodatkowo zielonymi oliwkami, doprawiamy pieprzem. Po raz kolejny osypujemy serem żółtym. Pieczemy ok.20-30 minut w temp. 170-180 stopni.
SZYBKI SOS ZIOŁOWO-POMIDOROWY:
- przecier pomidorowy w słoiczku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- zioła (oregano , tymianek , bazylia) po łyżeczce każdego
- ok 1 szkl. wody
WYKONANIE:
Cebulkę pokroić w drobne paski, poddusić na oliwie a gdy zmięknie dodać koncentrat pomidorowy, zioła, wlać wodę. Chwilkę poddusić aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz