×

Pizzowe bułeczki z łososiem i koperkiem

Zaczyn:
  • ½ kostki świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody (lub pół na pół z mlekiem)

Ciasto:
  • 1 kg pszennej mąki
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki ciepłej wody (lub trochę więcej, jeśli mąka będzie bardzo chłonna)
  • 3 łyżki oleju - dodatkowo do smarowania ciasta
  • kilka łyżek mąki do podsypywania

Nadzienie:
  • 1/2 kg łososia w kawałkach lub w plastrach
  • ser żółty
  • świeży koperek
  • śmietana 12%
Do dekoracji:
1 żółtko
4 łyżki mleka

Wykonanie:
Najpierw zrobić zaczyn: w garnuszku z ciepłą, ale nie gorącą wodą rozetrzeć drożdże, wsypać cukier, a na wierzch mąkę i odstawić do "ruszenia się " drożdży ok. 15-30 min. W międzyczasie umyć pieczarki, pokroić je na pół a następnie na plastry. Cebulę pokroić  podobnie jak pieczarki na pół a później na plastry. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier. Wymieszać. Zrobić zagłębienie, wlać zaczyn i wodę. Wymieszać, ale nie musi to być jednolita masa. Wody dodać tyle, by otrzymać dość luźną masę. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie: olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, posolić i smażyć przez minutę cały czas mieszając. Dodać pieczarki i smażyć całość na dużym ogniu, aż pieczarki zaczną się lekko brązowić na brzegach. Doprawić pieprzem. Często mieszać i starając się, by pieczarki jak najmniej gotowały się we własnym sosie. Do wyrośniętego ciasta dodać olej, wyrabiając przez 2-3 minuty, aż olej zostanie wchłonięty, a ciasto będzie jednolite. Obsypać mąką i włożyć do miski do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut. Ciasto podzielić na dwie równe części. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować jedną część na prostokąt o wymiarach mniej więcej 50 x 30 cm (pozostałe ciasto trzymać pod przykryciem). Posmarować placek śmietaną, rozsypać ser żółty, na niego porozrzucać rozdrobnionego łososia i koperek.  Zwinąć w rulon, następnie pokroić go na kawałki o długości 3-4 cm. Z jednej strony zawiń i ściśnij je tak, by nadzienie było w środku. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15-20 minut, aż bułeczki pięknie się zarumienią. W ten sam sposób przygotować drugą część ciasta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger