Pizzowe bułeczki z łososiem i koperkiem
Zaczyn:
- ½ kostki świeżych drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 szklanka ciepłej wody (lub pół na pół z mlekiem)
Ciasto:
- 1 kg pszennej mąki
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- ½ szklanki oleju
- 2 szklanki ciepłej wody (lub
trochę więcej, jeśli mąka będzie bardzo chłonna)
- 3 łyżki oleju - dodatkowo do
smarowania ciasta
- kilka łyżek mąki do
podsypywania
Nadzienie:
- 1/2 kg łososia w kawałkach lub w plastrach
- ser żółty
- świeży koperek
- śmietana 12%
1 żółtko
4 łyżki mleka
4 łyżki mleka
Wykonanie:
Najpierw zrobić zaczyn: w garnuszku z ciepłą, ale nie gorącą wodą rozetrzeć
drożdże, wsypać cukier, a na wierzch mąkę i odstawić do "ruszenia się
" drożdży ok. 15-30 min. W międzyczasie umyć pieczarki, pokroić je na pół a następnie na plastry.
Cebulę pokroić podobnie jak pieczarki na pół a później na plastry. Do
miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier. Wymieszać. Zrobić zagłębienie, wlać
zaczyn i wodę. Wymieszać, ale nie musi to być jednolita masa. Wody dodać tyle,
by otrzymać dość luźną masę. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie przygotować
nadzienie: olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, posolić i smażyć przez
minutę cały czas mieszając. Dodać pieczarki i smażyć całość na dużym ogniu, aż
pieczarki zaczną się lekko brązowić na brzegach. Doprawić pieprzem. Często
mieszać i starając się, by pieczarki jak najmniej gotowały się we własnym
sosie. Do wyrośniętego ciasta dodać olej, wyrabiając przez 2-3 minuty, aż
olej zostanie wchłonięty, a ciasto będzie jednolite. Obsypać mąką i włożyć do
miski do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut. Ciasto podzielić na dwie
równe części. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować jedną część na prostokąt o
wymiarach mniej więcej 50 x 30 cm (pozostałe ciasto trzymać pod przykryciem).
Posmarować placek śmietaną, rozsypać ser żółty, na niego porozrzucać rozdrobnionego łososia i koperek. Zwinąć w rulon, następnie pokroić go
na kawałki o długości 3-4 cm. Z jednej strony zawiń i ściśnij je tak, by
nadzienie było w środku. Układać na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem, odstawić na 15 minut do
wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez
15-20 minut, aż bułeczki pięknie się zarumienią. W ten sam sposób
przygotować drugą część ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz