×

Jarzynka do słoików, czyli mix dla wymagających

Warzywa wykopane z ogrodu i trochę ich jest, więc co zrobić aby się nie zmarnowały?Marchewkę, pietruszkę i seler zasypać w skrzynkach piaskiem i schować w piwnicy ( o matko, jak ja nie lubię wchodzić do piwnicy!🤣🤣🤣 ) Pora i część pietruszki z natką zostawić w gruncie bo przecież przetrwają w gruncie mrozy. Jednak, jak to przyjemnie jest zimą otworzyć słoiczek i wrzucić gotową jarzynkę do sosu czy zupy ...i to BEZ OBIERANIA 
Jarzynka jest świetną bazą do gotowania 
zup, sosów, duszenia mięsa itp.
Składniki:
  • 3 kg marchwi
  • 1 kg pietruszki
  • 1 kg selera
  • 6 dużych porów
  • Sól do smaku
  • duży pęk natki pietruszki



Wykonanie: Warzywa umyć i obrać. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w półkrążki lub krążki. Natkę pietruszki drobno posiekać. Warzywa wrzucić do dużej miski, doprawić solą do smaku i wymieszać. Do smaku, czyli posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wymieszać jeszcze raz i posmakować, jeśli trzeba… doprawić solą raz jeszcze. Wkładać do wysterylizowanych słoików ugniatając pod sam brzeg. Słoiki zakręcić i pasteryzować 20 minut. Generalnie jarzynka nie wymaga, gotowania, ani pasteryzowania, sól jest konserwantem. Mnie jednak zdarzyło się, że kilka słoików się zepsuło, więc pasteryzuje. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger