Jarzynka do słoików, czyli mix dla wymagających
Warzywa wykopane z ogrodu i trochę ich jest, więc co zrobić aby się nie zmarnowały?Marchewkę, pietruszkę i seler zasypać w skrzynkach piaskiem i schować w piwnicy ( o matko, jak ja nie lubię wchodzić do piwnicy!🤣🤣🤣 ) Pora i część pietruszki z natką zostawić w gruncie bo przecież przetrwają w gruncie mrozy. Jednak, jak to przyjemnie jest zimą otworzyć słoiczek i wrzucić gotową jarzynkę do sosu czy zupy ...i to BEZ OBIERANIA
Jarzynka jest świetną bazą do gotowania
zup, sosów, duszenia mięsa itp.
Składniki:
- 3 kg marchwi
- 1 kg pietruszki
- 1 kg selera
- 6 dużych porów
- Sól do smaku
- duży pęk natki pietruszki
Wykonanie: Warzywa umyć
i obrać. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora
pokroić w półkrążki lub krążki. Natkę pietruszki drobno posiekać. Warzywa wrzucić do dużej
miski, doprawić solą do smaku i wymieszać. Do smaku, czyli posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wymieszać jeszcze raz i posmakować, jeśli
trzeba… doprawić solą raz jeszcze. Wkładać do wysterylizowanych słoików ugniatając pod sam brzeg. Słoiki zakręcić i pasteryzować 20 minut. Generalnie jarzynka nie wymaga, gotowania, ani pasteryzowania, sól jest konserwantem. Mnie jednak zdarzyło się, że kilka słoików się zepsuło, więc pasteryzuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz