Racuchy drożdżowe mojego taty
W naszym domu rodzinnym zawsze pachniało szarlotką z dużą ilością cynamonu
i ciastem drożdżowym od smażenia się placków z jabłkami... mniam
Składniki na ok. 20 placków
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki suchych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 średnie jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia placków i śmietana do polania
Wykonanie:
Wszystkie
składniki poza jabłkami umieścić w misce. Mleko ma być ciepłe ale nie gorące. Ciasto miksować kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się
połączą. Będzie dość gęste. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe i
nieprzewiewne miejsce na ok. pół godziny. Przed samym
smażeniem dodać jabłka pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ósemki a następnie w plasterki. Nagrzać dużą
patelnię i wlać odrobinę oleju. Łyżką nakładać duże porcje ciasta.
Racuchy mogą być dość grube nawet na 2 cm. Ciasto może być klejące, dlatego zanurzać łyżkę w miseczce z olejem i dopiero nakładać ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu.z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu można podać je oprószone cukrem pudrem i polane śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz