×

Racuchy drożdżowe mojego taty


W naszym domu rodzinnym zawsze pachniało szarlotką z dużą ilością cynamonu 
i ciastem drożdżowym od smażenia się placków z jabłkami... mniam

Składniki na ok. 20 placków
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 średnie jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia placków i śmietana do polania


Wykonanie:
Wszystkie składniki poza jabłkami umieścić w misce. Mleko ma być ciepłe ale nie gorące. Ciasto miksować kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Będzie dość gęste. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na ok. pół godziny. Przed samym smażeniem dodać jabłka pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ósemki a następnie w plasterki. Nagrzać dużą patelnię i  wlać odrobinę oleju. Łyżką nakładać duże porcje ciasta. Racuchy mogą być dość grube nawet na 2 cm. Ciasto może być klejące, dlatego zanurzać łyżkę w miseczce z olejem i dopiero nakładać ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu.z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu można podać je oprószone cukrem pudrem i polane śmietaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger