×

Żeberka w kapuście



Żeberka w kapuście 


Kolejne danie, które polubicie tak samo jak moje chłopaki 😊😊😊



  SKŁADNIKI:  

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 4-5 cebul
  • 2 jabłka 
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 4 łyżki oleju 
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 szklanki bulionu 
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka słodkiej papryki 



  WYKONANIE:  

Żeberka pokroić na kawałki po dwie kostki. Każdy kawałek doprawić solą i pieprzem. Żeberka obsmażyć na oleju z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać i pokroić w półplastry i podsmażyć na oleju. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 




Na dno naczynia włożyć kapustę kiszoną, podsmażoną cebulę, jabłka, ziele angielskie, listki i wędzona paprykę. Dokładnie wymieszać. 3 szklanki bulionu. Na kapuście ułożyć żeberka. Wstawić do piekarnika w przykrytym naczyniu i pieczemy ok. 2h, aż żeberka staną się miękkie i delikatne tak samo jak kapusta. Podawać dowolnie, czy z kaszą, czy to z ziemniakami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger