Żeberka w kapuście
Żeberka w kapuście
Kolejne danie, które polubicie tak samo jak moje chłopaki 😊😊😊
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 4-5 cebul
- 2 jabłka
- 1 kg kiszonej kapusty
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 szklanki bulionu
- sól i czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka słodkiej papryki
WYKONANIE:
Żeberka pokroić na kawałki po dwie
kostki. Każdy kawałek doprawić solą i pieprzem. Żeberka obsmażyć na oleju z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać i pokroić w półplastry i podsmażyć na oleju. Jabłka zetrzeć na tarce o
grubych oczkach.
Na dno naczynia włożyć kapustę kiszoną, podsmażoną cebulę,
jabłka, ziele angielskie, listki i wędzona paprykę. Dokładnie wymieszać. 3 szklanki bulionu. Na kapuście ułożyć żeberka. Wstawić do piekarnika w przykrytym naczyniu i pieczemy ok. 2h, aż
żeberka staną się miękkie i delikatne tak samo jak kapusta. Podawać dowolnie, czy z kaszą, czy to z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz