×

Ryba po japońsku Beaty


Ten przepis pochodzi z pracy. Dostałam go od mojej koleżanki Beaty. Jest bardzo podobny do ryby po grecku, a jednak to miła odmiana od tradycyjnego przepisu.
Oczywiście od razu testowałam go na Wigilię i jak się okazało zasmakował moim gościom, więc na stałe zagościł w mojej kuchni. Zaletą tego dania jest to, że możesz podawać je zarówno na zimno jak i na ciepło.


Ryba po japońsku


  SKŁADNIKI:  
  • 1 kg filetów mintaja, dorsza, miruny, zębacza
  • olej do smażenia ryby i warzyw
  • pieprz
  • Vegeta


  FARSZ:  
  • 4 duże cebule pokrojone w kostkę lub półkrążki 
  • 1 słoik papryki konserwowej 
  • 1 słoik korniszonów


  CIASTO NALEŚNIKOWE:  
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

  ZALEWA :  
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mą
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 mały koncentrat pomidorowy w słoiczku
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki octu
  • sól do smaku


   WYKONANIE:   

Rybę pokroić na mniejsze kawałki i posypać vegetą oraz pieprzem. Odstawić na ok. godzinę. Przygotować ciasto naleśnikowe: wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i maczać w nim kolejno rybę. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.  Farsz: cebulkę podsmażyć na oleju i ostudzić. Paprykę o korniszony pokroić w paseczki. W naczyniu układać warstwami:  
  1. ryba
  2. papryka, ogórki, cebula 
  3. ryba
  4. papryka, ogórki, cebula
Składniki zalewy przekładamy do garnka i zagotowujemy. Jeszcze ciepłą zalewą zalewamy przygotowaną w naczyniu rybę i warzywa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger