Ryba po japońsku Beaty
Ten przepis pochodzi z pracy. Dostałam go od mojej koleżanki Beaty. Jest bardzo podobny do ryby po grecku, a jednak to miła odmiana od tradycyjnego przepisu.
Oczywiście od razu testowałam go na Wigilię i jak się okazało zasmakował moim gościom, więc na stałe zagościł w mojej kuchni. Zaletą tego dania jest to, że możesz podawać je zarówno na zimno jak i na ciepło.Ryba po japońsku
SKŁADNIKI:
- 1 kg filetów mintaja, dorsza, miruny, zębacza
- olej do smażenia ryby i warzyw
- pieprz
- Vegeta
FARSZ:
CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- sól, pieprz
ZALEWA :
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mą
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżki cukru
- 1 mały koncentrat pomidorowy w słoiczku
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżki octu
- sól do smaku
Rybę pokroić na mniejsze kawałki i posypać vegetą oraz pieprzem. Odstawić na ok. godzinę. Przygotować ciasto naleśnikowe: wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i maczać w nim kolejno rybę. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Farsz: cebulkę podsmażyć na oleju i ostudzić. Paprykę o korniszony pokroić w paseczki. W naczyniu układać warstwami:
- ryba
- papryka, ogórki, cebula
- ryba
- papryka, ogórki, cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz