×

Sernik z kokosową bezą


Kolejny szpitalny przepis. Tym razem od mojej koleżanki Halinki.
Od razu przypadł nam do smaku. Taki delikatny, puchowy...przepyszny

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka smalcu
Warstwa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
Beza kokosowa:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórek kokosowych


Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz starte na tarce masło i smalec. Siekamy nożem do połączenia. Dodajemy żółtka oraz jajko i zagniatamy ciasto. Przygotowanym ciastem wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 21x32cm. Podpiekamy wstępnie w 180 stopniach (ok. 10-15 minut). W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, jajka, żółtka, olej oraz proszek budyniowy. Miksujemy tylko do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i wlewamy stopniowo mleko (masa będzie rzadka). Masę serową wylewamy na ciasto w formie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Dodajemy kokos, mieszamy delikatnie szpatułką. Przygotowaną piankę kokosową wykładamy na podpieczony sernik. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut (do zrumienienia się bezy kokosowej). Studzimy w uchylonym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger