Sułtan, ciasto mojej koleżanki Ani
Niesamowite ciasto, akurat na nadchodzące święta i ten biszkopt ...
pachnący piernikiem...Składniki na duża blachę
Biszkopt o korzennym smaku:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 120 g mąki
- 25 g kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec
ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas miksując. Piana powinna być
gęsta i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony. Dodać żółtka, zmiksować. Mąkę
przesiać z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Partiami dodawać do
ubitej masy, delikatnie mieszając silikonową szpatułką, tylko do połączenia się
składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w
piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 30-35 minut, do suchego
patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na dwa blaty.
Kokosowa beza:
- 2 białka
- 125 g drobnego cukru
- 100 g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec
ubijania wsypywać małymi partiami cukier, cały czas miksując. Cukier powinien
całkiem się rozpuścić, a masa powinna być lśniąca i gładka. Dodać wiórki
kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C
(termoobieg) przez 25 minut. Przestudzić.
Orzechowa beza:
- 2 białka
- 125 g drobnego cukru
- 100 g orzechów włoskich
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec
ubijania wsypywać małymi partiami cukier, cały czas miksując. Cukier musi być
całkiem rozpuszczony, a masa gładka i lśniąca. Orzechy włoskie drobno posiekać,
dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do
170°C (termoobieg) przez 25 minut. Przestudzić.
Krem czekoladowy:
- 500 ml mleka
- 40 g cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 20 g kakao
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
250 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem
wanilinowym. Pozostałe mleko zmiksować z kakao, mąką i żółtkami. Wlać do
gotującego się mleka z cukrami, często mieszając. Masa zgęstnieje i utworzy nam
się czekoladowy budyń. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, tak aby
dotykała powierzchni budyniu i odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia.
Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodawać zimny budyń,
cały czas miksując. Czekoladę posiekać, większe rodzynki, śliwki lub daktyle
pokroić na kawałki. Dodać do czekoladowego kremu i wymieszać silikonową szpatułką.
Dodatkowo:
- 3/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki
- świeżo zaparzona kawa do nasączenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz