×

Odwrócone ciasto orzechowe z jabłkami Ani

 
To przepis, który otrzymałam od mojej koleżanki z pracy Kasi,
 ale co ciekawe to było ponad 20 lat. temu. Teraz odnalazłam go w jednym ze starych zeszytów, a że znajomi i mama obdarowali mnie znaczną ilością różnych orzechów, więc od razu je wykorzystałam. Gościom bardzo smakowało, 
zniknęło w ten sam dzień he he 

Ciasto:
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 ¼ szklanki maki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 100 g orzechów laskowych
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek lub  duży słoik musu jabłkowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
Ponadto:
  • 50 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki pokrojonych orzeszków włoskich


Wykonanie:
Ciasto: Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Orzechy zemleć w blenderze i razem z mąką dodać do ucieranej masy. Na końcu wsypać proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i łyżką delikatnie wymieszać ją z utartą masą.
Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki, pokropić sokiem z cytryny i wymieszać z budyniem lub mus jabłkowy ze słoika wymieszać z budyniem. 
Ciasto orzechowe z jabłkami: Na dno blaszki o wymiarach: 28x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jabłka lub mus jabłkowy posypać płatkami migdałowymi i orzechami. Na nie wyłożyć ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170 stopni przez 35-45 minut. Po upieczeniu czekamy aż ostygnie, potem przewracamy je delikatnie do góry nogami. Najlepiej do blaszki przyłożyć większą deskę do krojenia i odwrócić. Potem delikatnie oderwać papier do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger