Odwrócone ciasto orzechowe z jabłkami Ani
To przepis, który otrzymałam od mojej koleżanki z pracy Kasi,
ale co ciekawe to było ponad 20 lat. temu. Teraz odnalazłam go w jednym ze starych zeszytów, a że znajomi i mama obdarowali mnie znaczną ilością różnych orzechów, więc od razu je wykorzystałam. Gościom bardzo smakowało,
zniknęło w ten sam dzień he he Ciasto:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 ¼ szklanki maki pszennej
- 125 g margaryny
- 100 g orzechów laskowych
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek lub duży słoik musu jabłkowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
- 50 g płatków migdałowych
- 3 łyżki pokrojonych orzeszków włoskich
Ciasto:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Orzechy zemleć w blenderze i razem z mąką dodać do ucieranej masy. Na końcu wsypać proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i łyżką delikatnie wymieszać
ją z utartą masą.
Masa
jabłkowa: Jabłka umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki, pokropić sokiem z
cytryny i wymieszać z budyniem lub mus jabłkowy ze słoika wymieszać z budyniem.
Ciasto
orzechowe z jabłkami: Na dno blaszki o wymiarach: 28x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jabłka lub mus jabłkowy posypać płatkami migdałowymi i orzechami. Na nie wyłożyć ciasto, wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170 stopni przez 35-45 minut. Po upieczeniu czekamy aż ostygnie, potem przewracamy je delikatnie do góry nogami. Najlepiej do blaszki przyłożyć większą deskę do krojenia i odwrócić. Potem delikatnie oderwać papier do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz