×

Piersi kurczaka w kremowym sosie

Składniki:
  • 3 piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • 400 ml śmietany 18-30%
  • 2 cebule
  • 400 g pieczarek
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz czarny mielony

Wykonanie:
Cebule obrać i pokroić w półtalarki. Podsmażyć ją na patelni a następnie przełożyć do garnka. Piersi umyć, pokroić w grubszą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła podsmażyć mięso i też przełożyć do garnka z cebulą. Wlać śmietanę i wstawić na gaz. W tym czasie podsmażyć lekko pieczarki pokrojone w plasterki, które również przełożyć do sosu z kurczakiem. Dodać przepuszczone przez praskę dwa ząbki czosnku. Dusić wszystko razem od przykryciem przez 20 minut. Wyłączyć gaz i posypać danie koperkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger