Piersi kurczaka w kremowym sosie
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka (pojedyncze)
- 400 ml śmietany 18-30%
- 2 cebule
- 400 g pieczarek
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki masła lub oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Cebule obrać i pokroić w półtalarki. Podsmażyć ją na patelni a następnie przełożyć do garnka. Piersi umyć, pokroić w grubszą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni
z odrobiną oleju lub masła podsmażyć mięso i też przełożyć do garnka z cebulą. Wlać śmietanę i wstawić na gaz. W tym czasie podsmażyć lekko pieczarki pokrojone w plasterki, które również
przełożyć do sosu z kurczakiem. Dodać przepuszczone przez praskę dwa
ząbki czosnku. Dusić wszystko razem od przykryciem przez 20 minut. Wyłączyć gaz i posypać danie koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz