Karkówka w marynacie miodowo-chrzanowej
Składniki:
- Karkówka ok. 1 kg
Marynata:
- 4-5 łyżeczek chrzanu tartego
- 2 łyżeczki miodu
- 3-4 łyżki jogurtu gęstego
- 1,5 łyżeczki soli
- przyprawy ziołowe: oregano, papryka słodka, kminek pieprz czarny
- kilka ząbków czosnku
Karkówkę umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty wymieszać razem. Karkówkę włożyć do miski i obtoczyć ją dokładnie marynatą ze wszystkich stron. Tak przygotowane mięsko wkładamy do lodówki na ok. 12 godz. W trakcie spoczynku warto odwrócić mięso kilka razy. Następnie przełożyć mięsko do naczynia żaroodpornego razem z marynatą i skropić naczynie oliwą. Naczynie przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika do
temperatury 200 stopni C, funkcja grzałka góra-dół i piec ok.1,5-2 godz. To mięsko może być spożywane zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja zrobiłam z niej szybkie i zajmujące mało czasu danie, ponieważ dodałam pokrojone w półksiężyce ziemniaki, ale wtedy zamiast skrapiania naczynia oliwą, wlałam do niego 1 szklankę wody. Chodzi o to aby ziemniaki były trochę zanurzone. W trakcie pieczenia dobrze jest je podlać powstałym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz