×

Karkówka w marynacie miodowo-chrzanowej


Składniki:
  • Karkówka ok. 1 kg
Marynata:
  • 4-5 łyżeczek chrzanu tartego
  • 2 łyżeczki  miodu
  • 3-4 łyżki jogurtu gęstego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • przyprawy ziołowe: oregano, papryka słodka, kminek pieprz czarny
  • kilka ząbków czosnku



Wykonanie:
Karkówkę umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty wymieszać razem. Karkówkę włożyć do miski i obtoczyć ją dokładnie marynatą ze wszystkich stron. Tak przygotowane mięsko wkładamy do lodówki na ok. 12 godz.  W trakcie spoczynku warto odwrócić mięso kilka razy. Następnie przełożyć mięsko do naczynia żaroodpornego razem z marynatą i skropić naczynie oliwą. Naczynie przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C, funkcja grzałka góra-dół i piec ok.1,5-2 godz. To mięsko może być spożywane zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja zrobiłam z niej szybkie i zajmujące mało czasu danie, ponieważ dodałam pokrojone w półksiężyce ziemniaki, ale wtedy zamiast skrapiania naczynia oliwą, wlałam do niego 1 szklankę wody. Chodzi o to aby ziemniaki były trochę zanurzone. W trakcie pieczenia dobrze jest je podlać powstałym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger