Pączki pieczone w piekarniku
Pączki pieczone w piekarniku
SKŁADNIKI na 16 sztuk:
- 100 ml ciepłego mleka
- ½ kostki świeżych drożdży
- 2 szkl. mąki pszennej - mąka do podsypywania
- 1/4 szkl. cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 170 g miękkiego masła
DODATKOWKO:
- jajko do posmarowania
- dowolna marmolada lub dżem , albo np. nutella lub budyń z adwokatem
- papilotki jak do muffinów
- cienka szklanka do wycinania o średnicy 7,5 cm
WYKONANIE:
Świeże drożdże wyjąć wcześniej z lodówki
aby się ociepliły. Następnie zrobić z nich rozczyn: do ciepłego mleka wrzucić rozkruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru Na wierzch rozsypać łyżkę mąki ale nie mieszać. Odstawić
do wyrośnięcia do momentu aż drożdże, jak to mawiał mój tata "ruszą", czyli wyrosną. Masło rozpuścić w garnku i wystudzić. Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn i składniki mieszać łyżką lub miksować mikserem na średnich obrotach. Dodać jajka i ponownie wymieszać, wlać masło i zacząć wyrabiać ciasto ręką przez około 5 - 10 minut aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Miskę z
ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Jeśli chcecie je zrobić dużo później, np. następnego dnia, wstawcie ciasto do lodówki. Wyrośnięte
ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powyrabiać pozbywając się
pęcherzy powietrza.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką wycinać 16 kółek. Każdy krążek rozpłaszczać nieco w dłoni, na środek kłaść pełną łyżeczkę marmolady lub innego nadzienia. Składać kółka na pół, zlepiać brzegi, uformować kulkę i włożyć ją łączeniem do
dołu do papilotki. Ułożyć na blaszce do pieczenia muffinów i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C góra
i dół. Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika.
Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć
z piekarnika, studzić przez około 10 minut Po upieczeniu polukrować lub obsypać cukrem pudrem.
II metoda - pieczone bezpośrednio na blaszce:
Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 cm. Szklanką wycinać krążki. Układamy je w sporych odstępach na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem. Ostawiamy do wyrośnięcia. Pączki pieczemy tak jak te powyżej przez 15 minut w temp. 180 stopni. Gotowe studzimy i za pomocą szprycy nadziewamy pączki dowolnym nadzieniem.
Ja skorzystałam z pierwszej metody, ponieważ dla mnie wydał się wygodniejsza.
- 200 g cukru pudru
- sok i skórka z pomarańczy
- sok z cytryny
- smażona skórka pomarańczowa lub konfitura pomarańczowa
WYKONANIE:
Do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę startą z pomarańczy (około 1/2 łyżeczki), łyżeczkę soku z cytryny oraz sok z pomarańczy w takiej ilości aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Wymieszać ze smażoną skórką pomarańczową lub konfiturą (około 2 - 3 łyżki).
Lukier z białą czekoladą oraz adwokatem
SKŁADNIKI:
- 30 g białej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30% lub mleka skondensowanego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki likieru jajecznego advocaatu
- około 100 g cukru pudru
WYKONANIE:
Czekoladę połamać i
roztopić razem ze śmietanką i sokiem z cytryny, dodać likier oraz kilka
łyżek cukru pudru, wymieszać na gładką masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz