Ciasto, które smakuje jak słodka soczysta pomarańcza
Składniki:
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 pomarańcza
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płatki czekoladowe
- 50 g cukru pudru
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Polewa:
50 ml soku pomarańczowego
podgrzać w garnuszku (ma być gorący), dodać cukier puder, resztę skórki
pomarańczowej i odstawić z ognia, mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać
połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż się rozpuści, ostudzić. Polać po
ostudzonym cieście, posypać wiórkami kokosowymi.
Wykonanie:
Jajka i masło wyjąć wcześniej z lodówki, masło pokroić w kostkę i zostawić w temp. pokojowej aby zmiękło. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Miękkie masło ubić mikserem z dodatkiem cukru pudru na puszystą i jasną masę. Następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie i długo ubijając. Dodać 3/4 ilości skórki pomarańczowej (resztę zachować do polewy) oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na jednolite ciasto. Wsypać płatki czekoladowe. Teraz wlać 90 ml wyciśniętego soku z pomarańczy i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec przez ok. 60 minut lub aż patyczek będzie suchy (w większej tortownicy ok. 23 - 24 cm ciasto będzie gotowe wcześniej, po ok. 45 minutach). Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Ciasto możecie posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz