×

Pączki pieczone w piekarniku


Pączki pieczone w piekarniku



  SKŁADNIKI na 16 sztuk:  
  • 100 ml ciepłego mleka
  • ½ kostki świeżych drożdży
  • 2 szkl. mąki pszennej - mąka do podsypywania
  • 1/4 szkl. cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła

  DODATKOWKO:  
  • jajko do posmarowania
  • dowolna marmolada lub dżem , albo np. nutella lub budyń z adwokatem
  • papilotki jak do muffinów
  • cienka szklanka do wycinania o średnicy 7,5 cm




  WYKONANIE:  

Świeże drożdże wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Następnie zrobić z nich rozczyn: do ciepłego mleka wrzucić rozkruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru Na wierzch rozsypać łyżkę mąki ale nie mieszać. Odstawić do wyrośnięcia do momentu aż drożdże, jak to mawiał mój tata "ruszą", czyli wyrosną. Masło rozpuścić w garnku i wystudzić. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn i składniki mieszać łyżką lub miksować mikserem na średnich obrotach.  Dodać jajka i ponownie wymieszać, wlać masło i zacząć wyrabiać ciasto ręką przez około 5 - 10 minut aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Jeśli chcecie je zrobić dużo później, np. następnego dnia, wstawcie ciasto do lodówki. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza. 


I metoda - w papilotkach: 

Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką wycinać 16 kółek. Każdy krążek rozpłaszczać nieco w dłoni, na środek kłaść pełną łyżeczkę marmolady lub innego nadzienia.  Składać kółka na pół, zlepiać brzegi, uformować kulkę i włożyć ją łączeniem do dołu do papilotki. Ułożyć na blaszce do pieczenia muffinów i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C góra i dół. Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez około 10 minut Po upieczeniu polukrować lub obsypać cukrem pudrem.

II metoda -  pieczone bezpośrednio na blaszce: 

Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 cm. Szklanką wycinać krążki. Układamy je w sporych odstępach na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem. Ostawiamy do wyrośnięcia.  Pączki pieczemy tak jak te powyżej przez 15 minut w temp. 180 stopni. Gotowe studzimy i za pomocą szprycy nadziewamy pączki dowolnym nadzieniem.  
Ja skorzystałam z pierwszej metody, ponieważ dla mnie wydał się wygodniejsza.


Lukier pomarańczowy


  SKŁADNIKI:  
  • 200 g cukru pudru
  • sok i skórka z pomarańczy
  • sok z cytryny
  • smażona skórka pomarańczowa lub konfitura pomarańczowa
  WYKONANIE:  

Do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę startą z pomarańczy (około 1/2 łyżeczki), łyżeczkę soku z cytryny oraz sok z pomarańczy w takiej ilości aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Wymieszać ze smażoną skórką pomarańczową lub konfiturą (około 2 - 3 łyżki).


Lukier z białą czekoladą oraz adwokatem


  SKŁADNIKI:  
  • 30 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30% lub mleka skondensowanego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki likieru jajecznego advocaatu
  • około 100 g cukru pudru 
  WYKONANIE:  

Czekoladę połamać i roztopić razem ze śmietanką i sokiem z cytryny,  dodać likier oraz kilka łyżek cukru pudru, wymieszać na gładką masę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger