×

BIAŁA KAPUSTA KISZONA na bieżące potrzeby

Kapustę można kisić tak naprawdę o każdej porze roku.
Ja np. często kiszę ją w domowych warunkach w słojach lub słoikach. Wykorzystujemy ją tak samo jak tą kiszoną w beczkach, a nie zajmuje aż tyle miejsca i można ją przygotować w każdej chwili i w każdych warunkach. Ja najchętniej wykorzystują ją do obiadowych surówek, np. takich jak poniżej:

1. Surówka z kiszonej kapusty

  • 1 nieduża główka białej kapusty ok. 2 kg
  • 2 niepełne łyżki soli kamiennej niejodowanej, czyli łyżka soli na kilogram kapusty
  • 1 marchewka utarta na tarce o grubych oczkach
  • przyprawy według uznania: pieprz, gorczyca, kminek, ziele angielskie
Wykonanie: 
W dużej misce lub garnku układamy poszatkowaną kapustę warstwami, każdą warstwę przesypując solą oraz przyprawami - pieprzem, gorczycą, zielem oraz przede wszystkim kminkiem – ale wszystko według własnego uznania. Solona kapusta z przyprawami musi odczekać około godziny do dwóch. Co jakiś czas warto ją przemieszać. Tak przygotowaną kapustę układamy w dużych słoikach, które trzeba wcześniej wyparzyć. Ważne! Kapustę trzeba mocno docisnąć. tak aby puściła jak najwięcej soków, dzięki czemu będzie zabezpieczona przed dopływem powietrza i będzie dobrze fermentować. Płyn powinien przykryć wszystkie warzywa. Słoiki wypełniamy do ok. 4/5 objętości. Słoików nie trzeba mocno zakręcać, tak żeby gazy mogły swobodnie uchodzić. Tak przygotowaną kiszoną kapustą można cieszyć się całą zimę - pysznymi surówkami, bigosami, kapustą zasmażaną czy wigilijną kapustą z grzybami. Kapusta jest gotowa 
po 5-7 dniach.

2. Surówka z białej kapusty kiszonej, pora i marchewki
  • kapusty kiszonej białej
  • por
  • 2 marchewki
  • ok. 2 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska
Wykonanie:
Pora dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i odstawić na 5
minut lub sparzyć go wrzątkiem (ja tak robię). Z kapusty odcisnąć sok i ją
pokroić, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Kapustę i marchewkę dodać do
pora, dodać oliwę, sól, cukier i pieprz czarny mielony. Wszystkie składniki ze
sobą wymieszać, surówkę podawać jako dodatek do drugiego dań. 


3. Surówka z białej kapusty kiszonej z jabłkiem i marchewką
  • 500g kiszonej kapusty białej 
  • 1 marchewka
  • 2 jabłka
  • 1 mała cebulka
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek oliwy
Wykonanie:
Kapustę mocno odcisnąć z soku i pokroić. Marchewkę obrać i zetrzeć na
tarce o grubych oczkach. Jabłka ze skórką również zetrzeć na grubej tarce.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić, aż zmięknie. Połączyć
kapustę z marchewką, jabłkiem i cebulką. Doprawić solą, pieprzem, cukrem
i wymieszać z oliwą. 

3. Surówka z białej kapusty kiszonej z papryką i czosnkiem
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki
Wykonanie: Kapustę kiszoną kroimy na drobno i wkładamy do miski. Obraną cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa i pokrojoną na drobną natkę pietruszki dodajemy do kapusty kiszonej, doprawiamy przyprawami i wlewamy oliwę. Mieszamy i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger