×

CZERWONA KAPUSTA KISZONA na bieżące potrzeby


Kapustę czerwoną podobnie jak białą można kisić tak naprawdę o każdej porze roku. Tę też często kiszę w domowych warunkach w słojach lub słoikach. Wykorzystuję ją do surówek i sałatek, takich jak poniżej. 

1. SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
  • 2 kg kapusty czerwonej
  • 2 łyżki soli 
  • 4-5 łyżek cukru (jeśli go pominiecie kapusta będzie ostrzejsza)
  • 3 łyżki kminku
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy wycinając głąb. Mieszamy w misce z solą, cukrem i kminkiem. Ubijamy tłuczkiem bardzo dokładnie w jakimś naczyniu. Kapusta musi puścić tyle soku, aby przykryło ją na 2 palce. Jeśli się nie udaje, trzeba dolać przegotowanej i wystudzonej wody, ale nie więcej niż maksymalnie 500 ml na 2 kg kapusty, wtedy trzeba dodać jeszcze 1 łyżkę soli. Kapustę przekładamy do słoik, mocno dogniatamy do dna i dociskamy. Kapusta musi być przykryta, cała zalana sokiem, bo inaczej zgnije i nic z tego nie będzie. Jeśli mamy sok z kapusty lub ogórków z zeszłego roku, taki żywy i pracujący, dolewamy kilka łyżek do kapusty, żeby zaszczepić kwasem mlekowym, wtedy fermentacja szybciej przebiegnie. Faza gwałtownej fermentacji takiej z bulgotaniem i piana będzie trwała do 10 dni zależnie od temperatury otoczenia. Kapusta jest gotowa

2. SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I KISZONYCH OGÓRKÓW
  • 1 czerwona kapusta
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • Sok z cytryny
Wykonanie:
Szatkujemy kapustę i zalewamy na 10 minut wrzątkiem, następnie dokładnie osączamy z wody, dodajemy odrobinę soku z cytryny i soli. Mieszamy. Ogórki, jabłko i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do kapusty. Szczypiorek kroimy i także dodajemy do surówki. Następnie doprawiamy ją do smaku; solą, pieprzem, cytryną i polewamy odrobiną oliwy. Mieszamy.

3. SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z ŻURAWINĄ
  • 400g kiszonej kapusty czerwonej
  • 1 duża gruszka
  • 2 marchewki
  • Kawałek pora
  • 50 gram suszonej żurawiny
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • Sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy, żurawinę wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut, odcedzamy. Marchewki i gruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół plastry. Wszystkie składniki łączmy ze sobą, dodajemy olej i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy.

4. SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z JABŁKIEM
  • 0,5 kilograma czerwonej kapusty kiszonej
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 jabłko
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Cukier
Wykonanie:
Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, siekamy, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą oraz oliwę z oliwek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Surówkę mieszamy i na pół godziny wstawiamy do lodówki.

5. SURÓWKA Z KAPUSTY CZERWONEJ Z MARCHEWKĄ, JABŁKIEM, CEBULĄ I NATKĄ PIETRUSZKI... bardzo dobra
  • Kapusta czerwona mała
  • 1 średnie jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru
Wykonanie: Kapustę cienko pokroić i posolić. Zostawić na pół godz. co jakiś czas ugniatać ręką by zmiękła. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty. Cebulkę pokroić w kostkę a natkę posiekać. Dodać cukier i wymieszać. Wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger