CZERWONA KAPUSTA KISZONA na bieżące potrzeby
Kapustę czerwoną podobnie jak białą można kisić tak naprawdę o każdej porze roku. Tę też często kiszę w domowych warunkach w słojach lub słoikach. Wykorzystuję ją do surówek i sałatek, takich jak poniżej.
1. SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
- 2 kg kapusty czerwonej
- 2 łyżki soli
- 4-5 łyżek cukru (jeśli go pominiecie kapusta będzie ostrzejsza)
- 3 łyżki kminku
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy wycinając głąb. Mieszamy w misce z solą,
cukrem i kminkiem. Ubijamy tłuczkiem bardzo dokładnie w jakimś naczyniu.
Kapusta musi puścić tyle soku, aby przykryło ją na 2 palce. Jeśli się nie
udaje, trzeba dolać przegotowanej i wystudzonej wody, ale nie więcej niż
maksymalnie 500 ml na 2 kg kapusty, wtedy trzeba dodać jeszcze 1 łyżkę soli. Kapustę
przekładamy do słoik, mocno dogniatamy do dna i dociskamy. Kapusta musi być
przykryta, cała zalana sokiem, bo inaczej zgnije i nic z tego nie będzie. Jeśli
mamy sok z kapusty lub ogórków z zeszłego roku, taki żywy i pracujący, dolewamy
kilka łyżek do kapusty, żeby zaszczepić kwasem mlekowym, wtedy fermentacja
szybciej przebiegnie. Faza gwałtownej fermentacji takiej z bulgotaniem i piana
będzie trwała do 10 dni zależnie od temperatury otoczenia. Kapusta jest gotowa
2. SURÓWKA Z
CZERWONEJ KAPUSTY I KISZONYCH OGÓRKÓW
- 1 czerwona kapusta
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 3 ogórki kiszone
- szczypiorek
- sól, pieprz
- oliwa
- Sok z cytryny
Szatkujemy kapustę i zalewamy na 10 minut wrzątkiem, następnie dokładnie
osączamy z wody, dodajemy odrobinę soku z cytryny i soli. Mieszamy. Ogórki,
jabłko i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do kapusty. Szczypiorek
kroimy i także dodajemy do surówki. Następnie doprawiamy ją do smaku; solą,
pieprzem, cytryną i polewamy odrobiną oliwy. Mieszamy.
3. SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z ŻURAWINĄ
- 400g kiszonej kapusty czerwonej
- 1 duża gruszka
- 2 marchewki
- Kawałek pora
- 50 gram suszonej żurawiny
- 3 łyżki oleju lnianego
- Sól, pieprz
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy, żurawinę wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut, odcedzamy. Marchewki i gruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół plastry. Wszystkie składniki łączmy ze sobą, dodajemy olej i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy.
4. SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z JABŁKIEM
- 0,5 kilograma czerwonej kapusty kiszonej
- 1 cebula cukrowa
- 1 jabłko
- Pół pęczka natki pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
- Cukier
Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, siekamy, cebulę obieramy, kroimy w
drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o
grubych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą oraz oliwę z oliwek,
doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Surówkę mieszamy i na pół godziny
wstawiamy do lodówki.
5. SURÓWKA Z KAPUSTY CZERWONEJ Z MARCHEWKĄ, JABŁKIEM, CEBULĄ I NATKĄ PIETRUSZKI... bardzo dobra
- Kapusta czerwona mała
- 1 średnie jabłko
- 1 marchewka
- 1 średnia cebula
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki cukru
Wykonanie: Kapustę cienko pokroić i posolić. Zostawić na pół godz. co jakiś czas ugniatać ręką by zmiękła. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty. Cebulkę pokroić w kostkę a natkę posiekać. Dodać cukier i wymieszać. Wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz