×

Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i papryką

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • cukinia
  • 20 dag pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • cebula
  • boczek lub dowolna kiełbaska
  • olej
  • sól, pieprz
  • dowolna przyprawa do mięsa lub zioła prowansalskie (u mnie "Przyprawa do gulaszu")


Wykonanie:
Pieczarki obrać. Wykorzystujemy tylko główki. Cukinie kroimy na grubsze plastry i dzielimy jeszcze na pół. Paprykę płuczemy, wybieramy pestki znowu płuczemy. I kroimy na mniejsze kwadratowe kawałki. Cebulę rozdzielamy na plastry. Piersi z kurczaka płuczemy, kroimy w większą kostkę. Pierś z kurczaka doprawiamy przyprawami i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia. Boczek kroimy na mniejsze kawałki ( najlepiej kwadraty) a kiełbaskę w grubsze plastry. Nabijamy składniki na duże wykałaczki w dowolnej kolejności. Całość posypujemy jeszcze przyprawami. Szaszłyki układamy w rękawie do pieczenia, podlewamy 1/3 szklanki wody i 1 łyżką oleju.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godz. .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger