Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i papryką
Składniki:
Wykonanie:
- podwójna pierś z kurczaka
- cukinia
- 20 dag pieczarek
- 2 czerwone papryki
- cebula
- boczek lub dowolna kiełbaska
- olej
- sól, pieprz
- dowolna przyprawa do mięsa lub zioła prowansalskie (u mnie "Przyprawa do gulaszu")
Pieczarki obrać. Wykorzystujemy
tylko główki. Cukinie kroimy na
grubsze plastry i dzielimy jeszcze na pół. Paprykę płuczemy, wybieramy pestki znowu
płuczemy. I kroimy na mniejsze kwadratowe kawałki. Cebulę rozdzielamy na plastry. Piersi z kurczaka płuczemy, kroimy w większą kostkę. Pierś z kurczaka doprawiamy
przyprawami i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia. Boczek kroimy na mniejsze kawałki (
najlepiej kwadraty) a kiełbaskę w grubsze plastry. Nabijamy składniki na duże wykałaczki w dowolnej kolejności. Całość posypujemy jeszcze przyprawami. Szaszłyki układamy w rękawie do pieczenia, podlewamy 1/3 szklanki wody i 1 łyżką oleju. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godz. .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz