Wiosenne ciastka budyniowe
Składniki na ok. 30 ciastek:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1/2 kostki zimnego masła (możesz też użyć margaryny),
- 1 jajko
Wykonanie:
Przygotować kruche ciasto: do dużej
miski przesiać mąkę, budyń oraz cukier puder i wymieszać je ze sobą. Zimne
masło posiekać nożem, wgniatając je w suche składniki. Następnie wbić jajko i
szybko zagnieć ciasto. Uformować kulę. Ciasto wałkować na wysokość ok. 5 mm i wykrawać ciastka dowolną foremką. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz